Sağlıklı ve güzel bir yıl temennisiyle...
SAYFALAR

/ 29 NİSAN 2017 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI, İŞYERİ HEKİMLİĞİ, DİĞER SAĞLIK PERSONELİ SINAV BAŞVURUSU

29 NİSAN 2017 Tarihinde yapılacak olan İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği, Diğer Sağlık Personeli sınav başvuruları 21 - 29 MART 2017 Tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru yapmayı unutmayınız!

29 NİSAN 2017 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI, İŞYERİ HEKİMLİĞİ, DİĞER SAĞLIK PERSONELİ SINAV BAŞVURUSU

 

29 NİSAN 2017 Tarihinde yapılacak olan İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği, Diğer Sağlık Personeli sınav başvuruları 21 - 29 MART 2017 Tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru yapmayı unutmayınız!

ÖSYM Sınav Başvuru Klavuzuna erişim için tıklayınız !

Aday Başvuru Formu’nu indirmek için tıklayınız !

Sağlık Durumu Engel Bildirim Formu için tıklayınız !

 

SORULARLA SINAVA BAŞVURU ve SINAV SONRASI İŞLEMLER:

S-1: Kaç defa sınava giriş hakkım bulunuyor?

C-1: İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği ya da Diğer Sağlık Personeli Eğitimini tamamlayan ya da yüksek lisans yapıp B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girmeye hak kazananların sınırsız sınav hakkı vardır. Yani sınavı kazanana kadar sınırsız sayıda sınava girebilirsiniz

S-2: İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği, Diğer Sağlık Personeli Sınavını hangi kurum yapıyor?

C-2: Sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

S-3: 2017 Yılı için ÖSYM Sınav Tarihleri Ne Zamandır?

C-3: ÖSYM, her senenin sonunda sınav takvimini yayınlar. 2017 YILI için iki adet sınav konulmuş olup; 1. Dönem Sınavı 29 Nisan 2017 tarihinde; 2. Dönem Sınavı ise 16 Aralık 2017 tarihindedir. Açılan sınavlardan bir tanesine girip, sınavda başarılı olmak, sertifika alınması için yeterlidir.

S-4: Sınav Başvurusunu Eğitim Kurumum mu yapacak yoksa ben mi Yapacağım?

C-4: Sınav başvuruları bireysel olarak eğitimi tamamlayan aday tarafından yapılacaktır. Eğitim kurumunun sınav başvurusu ile bir alakası yoktur. Eğitim Kurumu kişinin gerekli eğitimi tamamladığını İSG-KATİP sistemi’ne girer. İş Sağlığı Ve  Güvenliği Genel Müdürlüğü, Bu bilgileri İSG-KATİP sistemi’nden çekerek ÖSYM’ye bildirir. Dolayısıyla, adayda ÖSYM sistemi’nden başvuru yapabilir duruma gelir.

S-5: Sınava hangi illlerde girebiliyoruz?

C-5: Sınav;  Adana, Ankara,Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde yapılacaktır. Sertifika Sertifika alanlarına bağlı olarak başvuran aday sayısının 1000'den daha az olduğu sınav merkezlerinde sınav yapıp yapmama hakkında ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından başvurular alındıktan sonra karar verilecektir. Başvuran aday sayısının 1000'den daha az olduğu sertifika alanlarında sınav sadece Ankara’da yapılabilecektir.

S-6: Sınav Başvurusunu Hangi Tarihler arasında yapabilirim?

C-6: 1. Dönem Sınavına başvurular 21-29 Mart 2017 tarihleri arasında, 2. Dönem Sınavına başvurular ise  1-9 Kasım 2017 tarihleri arasında elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla alınacak veya ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

S-7:  ÖSYM’ye önce sınav başvurusunu mu yapacağım yoksa önce sınav ücretin mi ödeyeceğim?

C-7: Öncelikle başvuru tarihleri arasında ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden ya da Sınav Başvuru Merkezleri’nden başvuru yapmanız gerekiyor. Sisteme başvurunuz girilmeden, ödeme yapamazsınız.

 

S-8: ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır. ) bulunmayan adaylar nasıl başvuru yapabilir?

 

C-8: ÖSYM Sınav Başvuru Merkezi’ne gitmeniz gerekmektedir. ÖSYM Başvuru Merkezlerinden

başvuru yapacak adayların başvurularını yaparken, doldurulmuş Aday Başvuru Formu ile birlikte Nüfus Cüzdanı/TC Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaportlarının aslını yanlarında bulundurmaları zorunludur. Başvuru merkezi görevlisi tarafından adayın Aday Başvuru Formundaki bilgileri ile birlikte web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri formunu kontrol etmesi için adaya verecektir. Bu aşamadan sonra kişisel bilgilerin doğruluğundan aday sorumlu olacaktır. Aday belgeyi kontrol edecek ve bilgiler doğru ise imzalayıp görevliye onaylaması için geri verecektir. Belge üzerindeki onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru yapılmış olacaktır.

 

S-9: ÖSYM Başvuru Merkezi’nden veya ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr adresinden Başvuru yaptıktan sonra ne kadar ödeme yapmam gerekiyor? Ve Ödemeyi nereye yapabilirim?

 

C-9: Sınava girecek adaylar, 1. Dönem Sınavı için 21-30 Mart 2017 tarihleri arasında, 2. Dönem Sınavı için 1-10 Kasım 2017 tarihleri arasında sınav ücretini yatıracaklardır. 2017 yılında sınav ücreti 165,00 TL (KDV dâhil) olacaktır.

Sınav ücreti ÖSYM hesabına;

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);

Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);

Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar

hariç);

Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı;

Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler;

Ziraat Bankası (Sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık. Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

aracılığıyla yatırılabilecektir.

Adaylar sınav ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de bulunan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak da yatırabileceklerdir.

 

 S-10: Sınav ücretini, başvuru tarihleri arasında  yatırmayı unuttum, sonradan ödeme yapıp sınava girebilir miyim?

 

C-10: Maalesef sınav ücretini, ÖSYM’nin bildirdiği başvuru tarihleri arasında yapmayanların, sınav başvuru işlemi tamamlanmamış olur ve sonradan ödeme yapıp, sınava giremezler

 

S-11: Başvuru Merkezleri’nde sınav başvurusu nasıl yapılıyor?

C-11: Tüm Başvuru Merkezleri başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alacaklardır. Başvuru işleminin yapılabilmesi için adayın başvuru merkezine şahsen gitmesi zorunludur. Adayın başvuru merkezine gitmeden önce aşağıdaki işlemleri tamamlamış olması gerekir:

  • Aday Başvuru Formu eksiksiz ve doğru doldurulmuş olmalı
  • Engelli/sağlık sorunu olan adaylar için Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalı
  • Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler:

  • Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş Aday Başvuru Formu
  • Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.
  • Başvuruda adayın kimlik belgesinin aslını yanında bulundurması gerekmektedir. Fotokopi belge vb. kabul edilmez.)

  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde engel/sağlık bilgisi yer almayan veya engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık raporlarının onaylı bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu (Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalıdır. Bu belgeler, başvuru merkezine teslim edilmeyecek aday tarafından başvuru süresi içinde ÖSYM’ye gönderilecektir.)
  • S-12: Sınav Saat kaçta başlıyor? Ne kadar Sürüyor?

    C-12: Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 75 dakika sürecektir. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. DOLAYISIYLA; EN GEÇ 09:00’da SINAV YERİ’NDE OLMANIZ GEREKİYOR!..

    S-13: SINAVA GİRERKEN ADAY YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER NELERDİR?

    C-13: Sınava girerken adayın bulundurması gereken belgeler aşağıdadır:

  • SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Hiçbir aday sınava giriş belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır.
  • Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet’ten edinebileceklerdir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır.

    Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

     

  • NÜFUS CÜZDANI/TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT:
  • Bir adayın sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunu da yanında bulundurması zorunludur. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar ile pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş ve fotoğraf sonradan eklenmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörünün, ÖSYM Temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.

    2017 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından eski Nüfus Cüzdanları yenilenmeyecek yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı verilecektir. Sınava giriş için geçerli bir nüfus cüzdanı bulunmayanların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinme sürecini de göz önünde bulundurarak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinmeleri gerekir.

  • Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getiremezler. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.
  • S-14: SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI YASAK OLAN ARAÇ GEREÇ VE EŞYALAR NELERDİR?

    C-14: Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına:

  • Çanta, cüzdan, gözlük kabı, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,
  • Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
  • Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
  • Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,
  • Yiyecek, içecek (şeffaf şişe içinde olmak kaydıyla su hariç) vb. gıda maddeleriyle,
  • İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır
  •  

    S-15: SINAVIN UYGULANMASI

    C-15: Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur.

    DİKKAT: Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır.

    Adaylar, saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

    Adaylar, sınav salonuna Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklardır. Yerine oturan aday Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanını/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak; sınav kitapçıkları ile içinde iki adet kurşunkalem, silgi, kalemtıraş ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.

    Adaylar, kendilerine verilen sınav kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası/Y.U Numarası, sınava giriş belgelerinde yer alan Sınava Giriş Kodu bilgilerini yazacaklar ve ilgili alanlarda kodlayacaklardır. Bu işlemler yapıldıktan sonra sınav kitapçığının ilgili alanı, aday tarafından imzalanacaktır. Bu işlemlerin doğru ve eksiksiz olarak yapılmasından sınav görevlileri değil adayın kendisi sorumludur. Dahasonra salon görevlileri, adayın kitapçığı üzerinde yer alan karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır.

    Adayların sınava giriş belgelerinde yer alan SINAVA GİRİŞ KODU aday tarafından sınav kitapçığına yazıldıktan ve kodlandıktan sonra salondaki görevliler adayların sınava giriş belgelerini toplayacaklardır.

    Sınava giren adayların, kendilerine verilen sınav kitapçıklarını kontrol edip kendi durumlarına ve Sınava Giriş Belgelerindeki bilgilere uygun sınav evrakı olduğundan emin olmaları aksi takdirde salon başkanını bilgilendirmeleri zorunludur. Gerekli incelemeyi yapmadan sınav evrakını kabul eden ve sınava devam eden adayların, sınav evrakının yanlışlığından oluşacak sorunların tüm sorumluluğu kendilerine aittir.

    Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresince sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınav süresi tamamlanıncaya kadar sınav binasında bekletilecektir.

    Sınav süresince adayların;

  • Konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,
  • Salondaki görevlilere soru sormaları,
  • Müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,
  • Sınav süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları,
  • Birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,
  • Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve işaretleme yapmaya devam etmeleri,
  • Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır.
  • Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

     

     

    200